>

Boka Bergasalen

Bergasalen i Tollered, Lerum, Sveriges äldsta kulturhus, endast 21 min från Göteborg, Har ni egen mat och dryck eller önskar ni catering så ordnar vi det. Här erbjuds stor frihet till att skapa unika fester i den gamla välrenoverade Bergasalen  caférum med sina snart 200 åriga valvtak. Bergasalen har fin uteplats som möjliggör både vigsel och välkomstmingel utomhus i sin väl bevarade bruksmiljö med fina fotomiljöer.

Vill man ha konferens är möjligheten stor att anpassa, då vi erbjuder samarbetspartner som tar helhetsansvar av musik, catering, ljud och bild och foto.

Varmt välkomna att boka tid för ett möte att lära känna lokalerna. info@bergasalentollered.se

 

Grundaren av Nääs fabriker och ägaren till Nääs slott Peter Wilhelm Berg insåg möjligheterna i strömfåran från sjön Torskabotten ner mot Sävelången. Han fann den utvecklingsbar för någon form av industriell verksamhet.

Strömfåran genom samhället utgjorde livsnerven i brukssamhällets energiförsörjning och kompletterades på 1880-talet med ett ”karbidhus” för att förse fabriken med belysning. 1908 byggdes en kanal och en ”tub” för att samla vattnet ner mot ett vattenkraftverk. Man blev nu oberoende av strömfåran för att förlägga verksamheten och byggnaderna drog sig allt längre ner mot sjön Sävelången.

Som i alla andra bruksmiljöer behövdes en smedja för att ta fram nödvändiga maskiner och reservdelar till en expansiv verksamhet. Smedjan utvecklades så småningom till mekanisk verkstad men dom flesta inventarierna finns nu sparade och fungerande i ”Gamla kontoret.”

När fabrikens ursprungliga lokaler efter drygt 100 års drift hade blivit otidsenliga beslöt en framsynt fabriksledning att använda de gamla byggnaderna till fritidslokaler till sina anställda och Tolleredsbornas glädje. Efter ritnigar av det danska arkitektparet Ebbe och Karen Clemensen byggde man på 1950-talet om ”Flygeln och gamla kontoret” till lokaler där man kunde utöva den slöjd som lärdes ut på Nääs slöjdlärarseminarium och som fanns fast förankrad i traktens hemslöjdstraditioner.

Man gjorde i ordning mötes- och föreningslokaler och en av landets minsta biografer som i dag används av ”Folkets bio” för att visa deras kvalitetsfilmer. Husen kom även att innrymma en helt unik scoutlokal ,vävstuga, slöjdsalar och inte minst en klensmedja som i dag fungerar som bysmedja och för kursverksamhet och som ett livselixir för smidesintresserade

Tollered har även satt sitt namn på den cineastiska kartan genom inspelningen av filmen ”Tuppen” som är en ombearbetning av Ivar L-O johanssons novell ”Kvinnofabriken” . Filmen regisserades av Lasse Hallström och med skådespelarnamn som Magnus Härenstam, Pernilla August och Allan Edvall och med musik tonsatt av Georg Riedel.

Hyra (momsfritt)


Helg (fre kl. 17.00 – sön kl 12.00)
Pris: 3 100 kr

 

Heldag (fre, resp. lör, sön)
Pris: 1 900 kr

 

Vardag (fm, resp. em, kväll)

Sön kl 17.00 – tors kl 24.00
Pris: 380kr / halvdag. (460kr)

Bokning mejl       info@bergasalentollered.se

Kontakt telefon 0703 222 987